Rogers Pass

Vi har kommit till en "dry spell" när det gäller snöandet. För ett par dagar sedan slutade det att komma snö för att  i stället vara soligt vilket givetvis skär i en skidbums hjärta. Jag förväntar mig ingen som helst förståelse för detta problem då jag har en känsla av att många där hemma tänker på den perfekta skidsemestern och ser framför sig kall öl på en uteservering i ett soligt vinterlandskap? Jag kanske är ute och cyklar och underskattar skidexpertisen bland läsarna eller så kanske jag främst tänker på min käre vän Furu och hans sätt att spendera dagar i fjäll/alper...

Så när vädret då till slut blir stabilare börjar även snölagren att bli det samma och man vågar ge sig ut på tur (i alla fall fram tills den punkt då solen börjar påverka snön och ge andra aspekter som påverkar lavinfaran..) så jag kontaktade min australienska vän Peter som jag träffade säsong nr 1 här i Revelstoke. Han bor i ett samhälle närmare Banf och var satans "keen to go to the pass". Så vi stämde träff uppe i Rogers Pass och turade i riktigt skönt soligt väder igår!

This is Peter, my Kiwi...opps, sorry my Aussie friend.

Peter föreslog att vi skulle gå en tur upp för "Grizzly shoulder" och eftersom björnarna sover på vintern (förhoppningsvis även grizzlybjörnarna?), vilket lät mindre farligt än det andra alternativet "Avalanche", så köpte vi det förslaget helt enkelt. Turen började precis vid Rogers Pass Visitor Center på 1300 m höjd och vi käkade lunch uppe på Grizzly shoulder på 2250 meter. Givetvis var inte det riktigt nog högt upp för Peter som visade upp imponerande skills när det kommer till klättring (kan också vara det att han bar runt på ca 30 kg mindre kroppsvikt mot mig samt lättare utrustning) och slog mig för andra gången i rad på turande i Rogers. Väl uppe på toppen av "little Siffton" på 2800 m och fullständigt förnedrad av en australier på telemarksskidor åkte jag sedan ner i solnedgången med varierande snöförhållanden under fötterna...

Utsikten på väg upp


Ett gäng italienare som gick förbi när vi käkade lunch, skrattade åt mitt skidval och
kallade mina bidningar för "punisher"...


The peak - Little Siffton till vänster och åket ner, ja ni ser spåren


Jag kämpar på mot toppen...
(Peter är redan uppe och sitter och löser soduko med en gin tonic i handen)


Det är tungt att alltid få arbeta i uppförsbacke - trodde jag skulle slippa det när
jag lämnade sverige och jobbet för ett tag men tydligen inte...kan ju tillägga att
mina stighudar vid den övre stigningen började samla på sig snö så var 100de
meter fick jag stanna och skrapa bort en 70cm lång och 10-15cm hög kocka som
fastnat under skidan


Äntligen uppe på toppen - härlig vy!


Only the sky is the limit..?

Tyvärr finns inga bilder från vägen ner. Jag har filmat eländet men vet ärligt talat inte när jag ska ha tid att få ihop någon film.

Idag var det tunga ben efter 1500 höjdmeter så det blev en slapp dag med sovmorgon, en film i sängen innan frukost och sedan en kaffe på stan, inköp av nya handskar och en liten skön stund på stadens REC center (badhus) med bastu, bubbelpol m.m. Ikväll skall vi upp till Wranglers på en grillfest - trevligt!

Ha en skön söndag där hemma, jag ska upp till Passet i morgon igen var tanken.

//M

Kommentarer
Postat av: Furu

Ja, det här med att jogga upp och ner för berget ger jag inte mycket för. Det är ju skönt att sitta också.

2012-02-05 @ 06:40:09
URL: http://unabellavita.blogg.se/
Postat av: Albing

Även om föret inte var hundra kan en topptur vara bra, eller? Omgivningarna ser ju fina ut. Snart skall jag själv packa hudarna och fara iväg till Sjöstedts stuga i Tärna:-)

2012-02-05 @ 18:18:34
Postat av: sunken

Du har helt rätt Danne, jag kan inte säga att jag var besviken på något sätt över dagen. Det var en riktigt härlig tur. Skönt att få känna sig helt urdränerad av energi också. Men det är klart att mungiporna hade varit löjligt högt upp om det hade varit puder upp till pungen hela vägen ner...

2012-02-05 @ 19:05:40
Postat av: G

Fy faaaan va skönt!!! Skönt o se att vissa saker inte ändras - Pete drar i förväg o svensken (-arna) kämpar på som eftersläntrare.Ha d gött!

2012-02-05 @ 19:43:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0